Hvis du skal til jobsamtale – stort tillykke med det – skal du forberede dig på de spørgsmål, du kan blive spurgt om. Du vil helt sikkert blive stillet en masse spørgsmål til jobsamtalen, og jo bedre du kan svare, jo bedre går det.
Og det er faktisk ikke så svært for dig at forberede dig på at svare på spørgsmål til jobsamtalen. Det kræver bare tid, og at du gør dig umage med at blive forberedt. Virksomheder har som regel en fast spørgeramme, som de bruger til at lave spørgsmål til jobsamtalen, og derfor går mange spørgsmål igen.
Men det er også vigtigt, at du selv stiller en række spørgsmål til din kommende arbejdsgiver.
Jeg har samlet nogle konkrete eksempler på spørgsmål. du kan blive stillet og selv bør stille. Og så giver jeg i øvrigt råd til, hvordan du kan forberede dig bedst muligt på de forskellige spørgsmål.
Guiden er opdateret 10. januar 2021
JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet.
Indhold
Forberedelse til jobsamtalen: Sådan starter samtalen typisk
Når du skal forberede dig på jobsamtalen, giver det mening, at du starter med dig selv. En nem måde at komme i gang med din jobsamtale er, at din kommende arbejdsgiver beder dig om at fortælle lidt om dig selv. Det kan virke lidt mærkeligt, for du har jo skrevet om dig selv i din ansøgning. Men det er altså en fin måde lige at komme i gang med jobsamtalen på.
Og her skal du være skarp. Det er vigtigt, at du har forberedt en elevatortale inden samtalen, der tager de medvirkende til samtalen i hånden og viser, hvem du er, og hvad du kan. Og du kan bruge din elevatortale igen og igen til din næste jobsamtale. Måske med nogle småjusteringer og ekstra forberedelse.
Du kan læse hele min guide til elevatortalen her.
Her skal du meget kort fortælle:
- Hvem du er
- Hvad du kan
- Hvad du gerne vil
Tag udgangspunkt i dig selv og din job- og uddannelsesmæssige rejse. Fortæl, hvorfor du har læst det, du har gjort. Fortæl, hvad du har arbejdet med. Fortæl, hvad du er god til – altså dine kernekompetencer – og hvad du bedst kan lide. Og fortæl hvad du gerne vil arbejde med eller bidrage med i det kommende job. Så er I i gang med jobsamtalen, og du har selv været med til at præge den fra start af.
Det er rigtig godt. Og du har endnu ikke fået stillet nogle rigtige spørgsmål. Du er faktisk mere eller mindre i kontrol her. Dog skal du nok få rigeligt med spørgsmål til din jobsamtale, men det er altså en god måde for dig at komme godt fra start. Det kan også have betydning for de spørgsmål, arbejdsgiveren stiller senere i jobsamtalen.
Du kan bruge listen over dine personlige kompetencer og dine faglige kompetencer til at få overblik over, hvad du kan og vil fortælle. Læs også en række tips og råd til den gode jobsamtale her, samt en guide til jobsamtale nr. 2 her.
Typiske spørgsmål til jobsamtalen om din person
Når du er til jobsamtale, er det din kommende arbejdsgivers mulighed for at lære dig bedre at kende. Derfor stiller de også spørgsmål til dig om netop din person. Herunder får du nogle konkrete eksempler på spørgsmål til din person, som du kan forberede dig på at blive stillet til din jobsamtale.
- Kan du give en kort beskrivelse af din baggrund/Vil du fortælle lidt om dig selv?
Det her spørgsmål starter de fleste jobsamtaler med. Det er faktisk også noget, jeg selv spørger om, når jeg afholder jobsamtaler. Det er – som nævnt i afsnittet om elevatortalen – bare en god måde at komme i gang på. Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at svare på “Fortæl om dig selv.”
- Hvordan vil du beskrive dig som person?
Er du introvert, udadvendt, glad, smilende, fyldt med overskud, struktureret? Alt sådan er med til at beskrive dig og din personlighed.
- Hvad er dine stærke sider?
- Hvad er dine svage sider?
Tænk over den feedback, du har fået igennem dine studiejobs, dine praktikforløb og din studietid. Hvad har du fået ros for? Hvad har du fået at vide, at du skal arbejde på? Tag for så vidt muligt udgangspunkt i, hvad andre siger. “Jeg får tit at vide, at jeg god til at tage styringen.” I stedet for at svare, at det mener du selv. Det er et godt svar på spørgsmålet.
- Hvad er din(e) vigtigste styrke(r)?
Det skal helst relatere sig til jobbet. Hvis du kan lige nøjagtige det, du skal kunne i jobbet – skrive, lave grafisk arbejde, regnskab osv. – så brug det. Men hvis du ikke er verdensmester i netop det, der er vigtigst for jobbet, så læg vægt på, hvor god du er til at lære og til at modtage feedback.
- Hvad laver du i din fritid?
- Hvordan vil dine venner, studiekammerater eller kollegaer beskrive dig?
Jeg spørger tit, når jeg holder jobsamtaler, hvilken rolle personen har i et gruppearbejde. Er du den, der tager teten og siger, at nu skal I videre? Er du meget omhyggelig og vender hver en detalje, inden I skal fortsætte? Er du lidt midt i mellem? Det kan være en måde at beskrive, hvordan andre beskriver dig på. Dette siger også noget om dine sociale kompetencer.
Nu har du altså nogle konkrete personlige spørgsmål og mulige svar til din jobsamtale, som du kan forberede dig på. Det bliver en stor hjælp, når du sidder overfor din kommende arbejdsgiver.
Typiske spørgsmål til jobsamtalen om dit tidligere job
I skal selvfølgelig også snakke om det, som selve jobsamtalen handler om. Nemlig dit kommende arbejde, som du håber på at kunne lande. Her sker der typisk det, at du bliver spurgt ind til dit forhenværende eller nuværende arbejde, og med afsæt i det går jobsamtalen over i at handle mere om fremtiden og altså dit kommende arbejde. Det er altså et godt sted at brug tid og energi på din forberedelse til jobsamtalen.
- Hvorfor søger du et nyt job?
- Hvilket ansvar havde du i dit tidligere job?
- Hvilke arbejdsopgaver har du haft?
- Fortæl om dine succeshistorier og situationer, hvor du har fejlet men lært noget
- Hvilke opgaver kunne du bedst lide at arbejde med?
- Hvilke opgaver havde mindre lyst til at arbejde med?
- Hvad er en god arbejdsdag for dig?
- Hvordan arbejder du under pres?
- Hvad er en god kollega for dig?
- Hvordan er du en god kollega?
- Hvad lærte du mest af i dit nuværende eller tidligere job?
Hvis du ikke for nyligt har haft et job, du kan tage fat i, så tag fat i situationer fra tidligere jobs. Det behøver ikke at være det samme job eller dit sidste job, du bruger som eksempel. Hvis det giver mening, kan du også bruge et eksempel fra dit studiejob eller et frivilligt job.
Hvis du er nyuddannet og jobsøgende og det er din første jobsamtale, giver det nok sig selv, hvorfor du søger job. Men derfor kan du godt forberede at kunne forklare til din jobsamtale, at det kribler for at komme i gang. Helt konkret kan du fortælle, hvad du tidligere har arbejdet med og nævne både succeser og situationer, du har lært af ved at fejle. Det er altså et bedre svar til det konkrete spørgsmål, du bliver stillet.
Det er helt okay at have præferencer for arbejdsopgaver. Men sørg for, at du ikke fortæller til jobsamtalen, at der var noget, du ikke kunne lide at arbejde med, hvis det er centralt i det job, du prøver at lande. Omvendt er det perfekt, hvis det, du bedst kunne lide at lave, er det samme, som du skal lave i dit kommende job. Dette er også en vigtig del af forberedelsen.
Du skal altså ikke sige, at du ikke kan lide at arbejde selvstændigt, hvis det netop er selvstændigt arbejde, som stillingen rummer. Men så havde du nok heller ikke søgt stillingen.
Typiske spørgsmål til jobsamtalen om den nye stilling
Naturligvis skal I snakke om det fremadrettede. Nemlig den kommende stilling, du gerne vil lande. Her kan du forberede dig på at blive spurgt om:
- Kan du fortælle lidt om, hvordan en chef skal være, eller hvad en chef skal gøre, for at få det bedste frem i dig?
Sådan et spørgsmål til samtalen er virkelig vigtigt. Personligt har jeg brug for, at min chef er til at snakke med og har en klar plan for, hvordan jeg bedst muligt bliver kørt ind i virksomhedens rutiner og systemer. På den måde får de det maksimale ud af mig. Måske er det det samme for dig? Lav en klar forventningsafstemning til din jobsamtale. Det er vigtigt. Det kan faktisk også være en svær opgave at være leder for en ny medarbejder, der ikke er konkret omkring sine forventninger. Så vær endelig det til din jobsamtale.
- Hvorfor har du søgt netop denne stilling?
- Hvorfor vil du gerne arbejde i vores virksomhed?
Din motivation for at søge stillingen skal være klar. Hvorfor synes du, at stillingen er lige noget for dig? Og hvorfor har du søgt stillingen? Det kan være, du har hørt, at virksomheden har en ung kultur og vane for at give nyuddannede chancen. Er der nogle spændende udfordringer eller noget særligt interessant, du kan fremhæve? Nævn det til jobsamtalen og som svar på det konkrete spørgsmål.
Jeg har skrevet en guide om at skrive en motiveret ansøgning. Her kan du måske få hjælp til at beskrive din egen motivation til din jobsamtale. Dog handler artiklen om at søge kvote 2, men her er motivationen netop en vigtig del. Det er helt sikkert noget, du bliver spurgt om til samtalen.
- Hvad er dine lønkrav?
Hvis det er dit første job, så vil jeg være meget ydmyg. Du skal ikke arbejde gratis, men det er altså også en investering i din fremtid, at du kommer ind på arbejdsmarkedet og får noget erfaring. Lad være med at se, hvad alle omkring dig får. Det kan du ikke bruge til noget, og det er lige meget for din forberedelse til jobsamtalen.
Hvis jobbet lyder spændende, så vær mere lempelig med dine lønkrav. Især hvis du næsten ingen erfaring har som nyuddannet. Så er alt over 25.000 kr./md. godt. Men det kommer jo også an på din uddannelse. Startlønnen svinger meget fra uddannelse til uddannelse. Men vær varsom med, hvad du svarer til det her spørgsmål til jobsamtalen.
Jeg har skrevet en guide til, hvad du som nyuddannet skal forvente og forlange af din første løn. Jeg har også skrevet en guide, der hjælper dig med din lønforhandling i dit nye job.
Forbered dig på at slutte jobsamtalen godt af
Når din jobsamtale nærmer sig sin afslutning, får du garanteret et par typer spørgsmål i retning af følgende:
- Hvornår kan du tiltræde stillingen?
- Hvorfor er du den rette kandidat til denne stilling?
Det er typisk de spørgsmål til jobsamtalen, som det hele slutter med. Hvis det bliver sagt med et smil, kan det være en fin indikator for, at din jobsamtale er gået godt. Og her skal du jo bare sørge for at være imødekommende. Hvis de vil have, du starter i morgen, så gør du det. Så svar, at du kan starte “med det samme”. Af apropos afslutning: Læs her, hvordan du skriver en god afslutning på din ansøgning.
Og hvorfor er du den rette kandidat?
Tænk over alt det, du har svaret før. Hvis din person og dine kompetencer passer på profilen, hvis du kan mærke kemien, hvis du synes, at virksomheden er spændende, og du får en løn, som du har det godt med…
Så giver svaret sig selv. Og så ved du, hvad du skal svare. Så overvej alt det, du kan mærke, der føles rigtigt og nævn det. Og så sørg for at slutte din jobsamtale godt af med, at alt det, du har svaret, gør, at du er sikker på, at du kan bidrage og bevise, at de har valgt rigtigt med dig blandt alle kandidater. Læs i øvrigt her, hvad du skal gøre, hvis du får afslag på din ansøgning eller afslag efter jobsamtalen.
Det er i øvrigt også vigtigt, at du er aktivt lyttende under jobsamtalen, når din arbejdsgiver taler. Så kan du bruge det, de siger, til at tale ind i deres behov. På den måde er det lettere for arbejdsgiveren at blive bekræftet i, at du er den rette og har de rette kompetencer.
Du kan ikke forberede dig på samtlige spørgsmål til jobsamtalen, men du kan gøre dig en masse tanker inden samtalen. Gå spørgsmålene, jeg har listet ovenfor igennem, og så vil du stå meget bedre overfor de spørgsmål, du får til din næste jobsamtale.
Sådan forbereder du de spørgsmål til jobsamtalen, som du selv skal stille
Du er nu helt forberedt til at svare på spørgsmål til jobsamtalen. Men hvad med de spørgsmål du selv skal stille? Dem får du hjælp til at forberede herunder. At stille gode spørgsmål til jobsamtalen er nemlig noget af det vigtigste.
Selvom jobsamtalen handler om at overbevise arbejdsgiveren, så er det altså mindst lige så vigtigt, at du selv bliver overbevist. Og det gør du bedst ved at stille de rigtige spørgsmål. Men hvad skal du så spørge om? Læs med herunder og få eksempler på gode spørgsmål til jobsamtalen, som du kan stille.
Hvis du inden din jobsamtale har ringet på stillingsopslaget, har du nok fået svar på noget af det. Men du kan godt tage udgangspunkt i nogle af de spørgsmål og svar, når du stiller spørgsmål til jobsamtalen. Der er sandsynligvis meget, der kan blive uddybet fra telefonsamtalen.
Dine spørgsmål til jobsamtalen skal vise, at du er seriøs. At du er velforberedt og nysgerrig. At du gerne vil jobbet. Men at du også stiller krav. Det er så vigtigt, at jobbet og arbejdsgiveren også kvalificerer sig til dig.
Skriv gerne dine spørgsmål ned og tag dem med til jobsamtalen. Så kan du også holde øje med, om arbejdsgiveren selv svarer på dem løbende, eller om du skal spørge. Det vigtigste er bare, at får svar på dine spørgsmål til jobsamtalen og går derfra med vished og ro i maven.
Eksempler på spørgsmål du kan forberede om selve jobbet
Det er vigtigt, at du får styr på, hvad jobbet går ud på. Det har du helt sikkert allerede en god eller fuldkommen idé om ud fra jobopslaget. Men der er stadig mere, du kan spørge om. Derfor har jeg skrevet et par eksempler på spørgsmål til jobsamtalen, som handler om det konkrete job.
- Hvad er baggrunden for, at I har slået jobbet op?
Ved at stille dette spørgsmål til din jobsamtale får du en idé om, hvordan det går i teamet og i virksomheden. Det kan være, der har været nogle interne stridigheder. Det kan være, der har været et dårligt match mellem den tidligere medarbejder og virksomheden. Det kan også være, at virksomheden vækster, og der nu er brug for nye hænder. Uanset, så giver det dig en god idé om, hvilken retning teamet og virksomheden er på vej i. Og det er vigtigt.
- Hvad er det vigtigste at have med sig ind i jobbet?
Spørgsmålet er meget bredt. Men det er vigtigt. For der kan være stor forskel fra job til job. Nogle jobs er bundet op på nogle meget konkrete kernekompetencer eller faglige kompetencer. Men ofte er motivationen og personlighed lige så vigtig. Hvis ikke mere. Især hvis det er et job for nyuddannede uden meget erfaring. Her vil motivationen og nysgerrigheden især være vigtig.
- Hvordan ser introforløb, onboarding eller oplæringsforløbet ud?
Når du starter i en ny stilling, skal der være en klar plan for din oplæring. Det er vigtigt, at du stiller krav til det og spørger ind. Det er svært at bidrage for fuld skrue, hvis du ikke ved, hvordan du skal gøre det. Derfor skal du læres godt op i virksomheden og afdelingen.
- Hvordan ser en typisk arbejdsdag eller arbejdsuge ud i stillingen?
Med dette spørgsmål til jobsamtalen får du helt styr på, hvordan jobbet egentlig er skruet sammen. Måske er der mange møder, meget administration eller noget tredje, som du ikke kunne læse dig til. Eller også viser det sig bare, at hverdagen består af alle de mest spændende opgaver. Du finder kun ud af det ved at stille spørgsmål til jobsamtalen.
- Hvad forventer I af mig de første måneder? Hvordan ved jeg, at jeg gør det godt nok?
Uvished omkring forventninger og dermed ens egen præstation er noget af det, der kan stresse nyansatte allermest. Og det er lige meget, om du er erfaren eller nyuddannet. Derfor er det vigtigt, at der er sat nogle mål for dig, eller at der er nogle helt klare forventninger. På den måde ved du, om du gør det godt nok.
Eksempler på spørgsmål til kultur, virksomheden og fremtiden, som du kan stille til jobsamtalen
Når du har spurgt ind til selve jobbet, er det også en god idé at stille spørgsmål til jobsamtalen om kulturen, virksomheden og fremtidsudsigterne. Det er trods alt kulturen, du skal navigere i hver dag. Og mange bliver ekstra motiverede af gode fremtidsudsigter og karrieremuligheder.
- Hvordan er kulturen i virksomheden og afdelingen?
Sørg for at spørge om både hele virksomheden og afdelingen. Hvis det er en stor virksomhed, kan kulturen være forskellig fra afdeling til afdeling. Måske er der mange unge mennesker. Måske er der mange med børn. Måske arbejder folk meget hjemmefra. Måske ikke? Spørg ind til det og overvej, om du kan se dig selv i den gældende kultur. Kulturen er også vigtig i forhold til det tøj, du skal have på i dit arbejde, samt tøjet du skal have på til jobsamtalen.
- Hvor er virksomheden på vej hen? Er der nogle konkrete mål, vi skal arbejde hen imod?
Spørg ind til virksomhedens langsigtede strategi. Det viser, at du er interesseret i det lange træk og ikke bare søger jobbet for at være der et par år. Det er rigtig godt at stille dette spørgsmål til jobsamtalen.
- Hvordan er fremtidsmulighederne for mig?
Her kan du spørge ind til, om der er mulighed for efteruddannelse eller lignende. Du kan spørge ind til karrieremuligheder, og hvordan et karriereforløb kan strikkes sammen til en profil som dig. Hvis alt går efter planen, selvfølgelig. Her kan du også spørge ind til fremtidige lønforhandlinger.
I forhold til løn skal du også have gjort det klart for dig selv, hvad du vil have, inden din jobsamtale. Hvis du er erfaren, er det lettere at forhandle. Men som nyuddannet skal du passe mere på med at stille for høje krav. Jeg har skrevet en guide om løn til nyuddannede her. Lad også altid arbejdsgiveren selv bringe lønnen på bordet. Spørg ikke ind til det, før det bliver bragt op.
- Har I nogle bekymringer ved mig og min profil?
Dette spørgsmål er modigt. Men det kan også gøre en kæmpe forskel, hvis der reelt er noget, som arbejdsgiveren er i tvivl om. Her får du nemlig mulighed for at uddybe eventuelle spørgsmål eller tvivl. Og det er meget vigtigt.
Hvis samtalen er gået ekstremt dårligt, er det nok ikke det bedste spørgsmål til jobsamtalen, du kan stille. Men hvis du har en god fornemmelse, og du gerne vil være sikker, så kan du spørge.
Jeg har også skrevet en guide om, hvad du skal svare, hvis du selv bliver spurgt: “Hvorfor skal vi ansætte dig?” Så ved du, hvad du skal svare, hvis de spørger kontra på dit spørgsmål.
- Hvad er processen nu?
Når din jobsamtale er ved at være slut, og du har fået svar på dine spørgsmål. Og de på deres. Så kan du passende spørge, hvad der skal ske nu. Her vil du blive klogere på, hvornår du kan forvente et svar. Og du kan nok også fornemme, om det er gået godt eller mindre godt. Det er også en god måde at vise, at du gerne vil jobbet.
Det er i øvrigt bare en god idé at være ærlig omkring det, inden du går. Hvis du kan mærke, at matchet ikke er der, så sig det. Omvendt gør det heller ikke noget at understrege din motivation og sige, at du glæder dig til at høre fra dem.