Rigtig mange danskere får hvert år nyt job. Uanset om du foretager et karriereskift, som rigtig mange danskere gør, eller om du finder et nyt job som nyuddannet, er der meget, du skal overveje.
Jo bedre du har overvejet, hvad dit nye job skal kunne, jo bedre kan du træffe et godt valg. Eller det rigtige valg. Og så skal du ikke skifte job igen efter kort tid. Det kan også være, du bare gerne vil vide, hvordan du rent faktisk søger et nyt job? I så fald har jeg det også til dig i guiden her.
Læs med herunder og bliv klædt godt på til at søge et nyt job eller foretage et karriereskift.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og kan hjælpe dig, hvis du står overfor et karriereskift.
Indhold
Dette skal du overveje, inden du søger nyt job og foretager et karrieskift
Hvorfor vil du gerne have et nyt job? Og hvad skal et nyt arbejde kunne leve op til, før du bliver glad i det? Dette skal være helt klart for dig, inden du kaster dig ud i et karrieskift eller selve jobsøgningen. Dette skal du gøre, uanset om du har et job eller er arbejdsløs. Dog er nogle af de overvejelser, du skal lave, mere relevante for dig, der har et arbejde og omvendt.
Hvilke udfordringer søger du i dit nye arbejde?
Det kan være, at du føler, at den nuværende virksomhed, du arbejder i, er for lille. Eller for stor. Der er fordele og ulemper ved at arbejde enten små eller store virksomheder, og dette kan sagtens være anledning til, at du ønsker at søge videre og foretage et karriereskift. Typisk er der flere karrieremuligheder i en stor virksomhed. Men der er sandsynligvis kortere vej til toppen og mindre bureaukrati i en mindre virksomhed.
Størrelsen på virksomheden kan altså spille ind i dine overvejelser om at søge nyt job og foretage et jobskifte.
Måske ønsker du at arbejde i en helt ny branche. Enten fordi du vil arbejde med et andet fagområde, eller fordi du ikke ønsker at være i den pågældende branche længere. Her er der altså tale om et decideret karriereskift, hvor du starter forfra på den ene eller anden måde.
Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til dit CV, når du søger nyt job.
Hvad er vigtigst i et nyt job?
Er det lønnen, du laver et jobskifte for? Er det nogle bedre kollegaer og et godt socialt sammenhold? Vil du gerne have en bedre leder? Før du kan gå målrettet efter et nyt job – uanset om du er nyuddannet eller er i job – skal du være helt afklaret. Du skal vide, hvad der er vigtigst i dit nye job.
Måske får du en løn, du ikke er tilfreds med. Måske er du tilfreds, men du føler, du kan få endnu mere. I så fald er lønnen meget vigtig for dit nye job. Jeg har skrevet en guide om lønforhandling, der kan hjælpe dig med den del af dit karriereskift.
Måske savner du at have nogle kollegaer, du kan spare med eller have det sjovt med. Eller begge dele. Sociale kompetencer og faglige kompetencer er vigtige elementer i en jobsøgning. Føler du ikke, at dit team opfylder dine sociale og faglige behov, kan det være grund til at søge nyt job og foretage karriereskifte. Så det skal du være opmærksom på i et nyt arbejde.
Mange skifter job på grund af deres leder. Hvis du gør af samme årsag, skal du gøre det klart, hvad en god leder er for dig. Er du nyuddannet, er det ligeledes vigtigt, at du vælger et nyt job med en god leder. Dette er afgørende for, at du kan trives og bidrage i dit nye job og udvikle dig. Som uerfaren og nyuddannet er det vigtigt, at nogen tager dig under sine vinger.
Hvad vil du gerne arbejde med i dit nye arbejde?
For at kunne gøre din jobsøgning så målrettet og effektiv som muligt, skal du vide, hvad du gerne vil arbejde med. Dette gælder faktisk, uanset om du er i arbejde og vil foretage karriereskift, om du er jobsøgende, søger studiejob, praktikforløb eller noget andet. Du skal være klar over, hvad du gerne vil arbejde med.
Det kan være, du har nogle helt særlige spidskompetencer, som du gerne vil sætte i spil i et nyt job. Det kan være, der er noget, du synes, er særligt motiverende. Hvis du ikke får lov til dette i dit nuværende arbejde, kan det være anledning til at foretage et jobskifte.
Hvad kan du bidrage med?
Dette går meget fint i forlængelse af ovenstående. For hvad kan du bidrage med i et nyt job? Det er dit bidrag, der gør, at du kan få løn for din indsats. Så den skal være god, og den skal bringe værdi for din arbejdsplads.
Se derfor ind i, om der er nogle kompetencer, du kan bidrage med på en anden måde, end du gør i dit nuværende arbejde. Det er også nemmere at søge jobs, når du ved, hvad du kan bidrage med. Men et karriereskifte bliver nemmere, hvis du kan se, hvilke andre brancher og områder, du kan bruge dine evner.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og kan hjælpe dig, hvis du står overfor et karriereskift.
Er du sikker på, at du ikke kan få opfyldt dette på din nuværende arbejdsplads?
Har du talt med din chef om dine tanker om at søge nyt arbejde? Hvis du ikke har gjort det, kan det være løsningen, inden du tager skridtet videre og foretager et karriereskift.
Hvis du allerede ved, at du ikke vil dit nuværende job længere, har du heller ikke noget at miste. Det er selvfølgelig et sats, hvis du siger det til din leder, og han eller hun reagerer dårligt. Men i de fleste tilfælde vil din leder lytte og gøre noget ved det, der måtte lægge til grund for, at du overvejer at søge videre.
Vær dog altid diskret, når du gør dette. Lad være at snakke højt om alle mulige jobtilbud og stillinger, du gerne vil søge. Det er dårligt for stemningen i din afdeling, og det vil din leder helt sikkert ikke sætte pris på.
Men tilbage til situationen. Måske er der muligheder i virksomheden, som du ikke selv kan se. Det kan være, at der er en rolle i en anden afdeling, som din leder kan se dig træde ind i. Du ved det ikke, før du spørger. Det er lidt som at netværke eller søge uopfordret. Her kan jobs komme til dig, eller muligheder kan åbne sig. Muligheder du ikke havde forudset.
Derfor kan du med fordel undersøge mulighederne for at lave et karriereskift på din nuværende arbejdsplads, hvis du går med tanker om at søge nyt job. Og så husk lige, at græsset ikke altid er grønnere på den anden side. Så tænk dig godt om.
Ved du, hvordan du søger et nyt job og foretager et karriereskift?
Et nyt job kommer kun i meget sjældne tilfælde af sig selv. Hvis du ikke har styr på, hvordan du søger et nyt job, er det vigtigt, at du får det.
Du skal have styr på ansøgninger, CV’er, jobsamtaler, networking og meget andet. Du får nok brug for det hele, medmindre du allerede sidder med et nyt arbejde på hånden og bare venter på at slå til.
Hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal gribe jagten på det nye job an, så har jeg samlet det vigtigste til dig herunder.
Sådan får du styr på din ansøgning til dit nye job og karriereskift
Hvis du skal på jagt efter dit nye arbejde og lave et jobskifte, så kræver det ofte, at du skriver en god jobansøgning. Og at du laver et CV, der viser dig og din profil på den bedste måde. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Men netop derfor har jeg samlet alt, du skal bruge for at skrive en jobansøgning og lave et godt CV herunder.
Lad os starte med at få styr på din jobansøgning. Jeg har skrevet en overordnet guide, der hjælper dig med alt, du skal vide om jobansøgningen. Den finder du her. I den får du overblik over de forskellig elementer af en god jobansøgning samt alle de tips og tricks, du måtte have brug for.
Hvis du allerede har styr på det eller bare gerne vil vide mere om skriveriet, har jeg også en guide til det. Jeg har skrevet om den gode ansøgning, og heri får du helt styr på, hvordan din jobansøgning til et nyt job bliver rigtig god.
Ofte hjælper det også at få et godt eksempel at læne sig op ad. Jeg har en guide med et eksempel på en ansøgning. Og derudover har jeg skrevet en guide, der giver dig en skabelon til din ansøgning. Med de to værktøjer har du meget af det, du skal bruge til at skrive en god ansøgning til dit nye job.
Jeg har også det, du skal bruge for at komme godt fra start: Nemlig en guide til at skrive en god indledning til din ansøgning og en god overskrift til din ansøgning.
Derudover finder du også en guide, der hjælper dig, hvis du får afslag på din ansøgning til dit nye job.
Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til dit CV, når du søger nyt job.
Alt du skal bruge til at lave dit CV til dit jobskifte
Et CV hænger stort set altid sammen med en god ansøgning. Derfor skal du selvfølgelig også have tips til at lave et godt CV, du kan bruge til at søge et nyt job og foretage et jobskifte med.
Først og fremmest skal du have en god skabelon til dit CV. Din CV-skabelon er afgørende for det indtryk, dit CV giver arbejdsgiveren. Og så er der nogle elementer, der er vigtige, at din CV-skabelon understøtter.
Ofte deler man nemlig CV’er op i, om de er kompetencer-CV’er eller kronologiske CV’er. Men faktisk er det bedste CV, du kan lave, et CV, der kombinerer det bedste fra et kronologisk CV og et kompetence-CV. Derfor skal din CV-skabelon kunne netop det.
Hvis du gerne vil se et eksempel på et CV, har jeg også en guide, der giver dig det. Husk i øvrigt også at få et godt billede på dit CV.
Sådan får du succes med jobsamtalen og kommer tættere på et nyt arbejde
Kommer du igennem nåleøjet med din ansøgning til dit nye job, så skal du til jobsamtale. Og jobsamtalen afgør i allerhøjeste grad, om du får et nyt job. Faktisk er den altafgørende. Så det er vigtigt, at du er godt forberedt og ved, hvordan du får succes.
Til jobsamtalen bliver helheden af din profil vurderet. Du har bevist dine faglige kompetencer igennem din ansøgning og på dit CV. Men til jobsamtalen vil arbejdsgiveren også lære mere om dig og din person at kende. Her bliver dine sociale kompetencer og dine personlige kompetencer vurderet.
Og du fremstår bedst, hvis du har styr på det meste af det, du kan blive “udsat” for til jobsamtalen. Det gør det mere sandsynligt, at du går derfra med et nyt job på hånden. Du kan med fordel forberede en elevatortale, så du kan lægge godt ud og præsentere dig bedst muligt.
Først og fremmest skal du være forberedt på de spørgsmål, du kan blive stillet. Du bliver helt sikkert spurgt om meget. Et af de vigtigste spørgsmål er, “hvorfor skal vi ansætte dig?”. Det skal du være helt klar over. Og så bliver du nok også spurgt ind til dine svage sider.
Men du skal også huske selv at stille spørgsmål. Du skal stille spørgsmål til jobsamtalen, så du også selv er sikker på, at det er det rigtig job for dig.
Hvis det ender med, at du står med et afslag efter din jobsamtale, så har jeg også skrevet en guide, der hjælper dig med det. Dog har du alle værktøjerne til at lande et nyt job og foretage et karriereskift i guiden her, så det får du sikkert ikke brug for alligevel.
Held og lykke med jagten på dit nye job!