Tiden som studerende er på mange måder den vigtigste for din karriere. Det er her, du vælger den primære vej, du vil i dit arbejdsliv. Du vælger din retning og den faglighed, du gerne vil søge og lære. Det gør du med valget af din uddannelse. Og sandsynligvis med et drømmejob i tankerne.
Men for at komme i mål med den drøm skal du udnytte din studietid eller dit studielev maksimalt. Du skal gribe de muligheder, der byder sig til dig under tiden som studerende.
Din tid som studerende er fyldt med muligheder for at netværke, få erfaring og i det hele taget ruste dig til livet efter din studietid. Læs med herunder, hvis du vil have hjælp til at få det maksimale ud af din tid som studerende.
Indhold
Brug din tid som studerende på at hente værdifuld erfaring
Forestil dig, at du står på den anden side af din uddannelse med dit eksamensbevis i hånden. Du har fået nogle gode karakterer, og du har virkelig suget teori til dig. Du er nyuddannet og har rygsækken fyldt med teoretiske værktøjer. Du kan tænke strategier og alt muligt andet stort og flot. Men har du erfaring? Har du prøvet dig selv af i virkeligheden?
Mange studerende går igennem deres studietid uden at gøre andet end at studere. Det er en kæmpe fejl. For så mangler de værdifuld erfaring, Og erfaring er ikke bare et ord. Det er en garanti overfor arbejdsgiveren, der fortæller, at du er nysgerrig, motiveret og har nogle faglige kompetencer, du kan bidrage med.
Det er de kompetencer, som arbejdsgiveren vil betale en løn for. Og det er dem, du skiller dig ud fra de andre ansøgere med. Hvis du ikke har erfaring, så mangler du praktiske kernekompetencer. Og i så fald bliver vejen fra dagpenge til dit første job meget længere.
Det er selvfølgelig anderledes fra uddannelse til uddannelse. Hvis du studerer en uddannelse med indbygget jobtitel, vil du med større sandsynlighed kunne lande et job efterfølgende uden så meget erfaring. Altså som sygeplejerske, pædagog, arkitekt, læge, ingeniør eller lignende. Men her er den praktiske erfaring – altså en praktikperiode – indbygget i uddannelsen. Du får altså erfaring med dig, uanset om du gør en indsats uden for uddannelsen eller ej.
Hvis du er studerende på en bred universitetsuddannelse i eksempelvis Humaniora, så er det en anden snak. Her kan du gå igennem både bachelor og kandidat uden at vælge praktik. Men det er en kæmpe fejl. Praktisk erfaring er nemlig mindst lige så vigtig for dine fremtidige jobmuligheder, som selve din studietid er. Hvis ikke mere.
Hvis du er på jagt efter en praktikplads, kan du her får hjælp til at skrive en god praktikansøgning.
Sådan får du relevant erfaring som studerende
Som studerende har du mange muligheder for at få mere med dig fra din studietid end blot selve studiet. Det gælder om, at du får så meget praktisk erfaring med dig, så du i højere grad kan bidrage på en arbejdsplads som nyuddannet.
Den mest oplagte måde at få relevant erhvervserfaring er ved at komme i praktik. Der er så mange fordele ved at komme i praktik. Igennem et praktikforløb bliver du både dygtigere og mere afklaret. Afklaret omkring hvad du kan, hvad du vil, og hvad du er god til. Altså hvordan du kan bidrage.
Du lærer at begå dig på en arbejdsplads. Du lærer at koble teori med praksis og få endnu mere ud af din tid som studerende. Medmindre du gerne vil arbejde som forsker på universitetet, så er en praktikperiode noget, du bare skal vælge til.
Men du kan gøre mere end det som studerende. Du kan og bør også gå efter at få et studiejob. Et studiejob kan sagtens være samme sted, som du er i praktik. Men et studiejob kan du have i længere tid end din praktikplads. Det er typisk et halvt år, du er i praktik.
Som studentermedhjælper kan du altså tilegne dig endnu flere kompetencer. Du bliver dygtigere og ved præcis, hvordan du skal bidrage på en arbejdsplads. Og det er ekstremt tiltalende for en mulighed arbejdsgiver, når du skal søge job. Og så får du også løn. Det er jo også noget, som de fleste sætter pris på. Det hjælper dig også med at blive klogere på, hvad du skal have i løn som nyuddannet senere.
Som studerende i et praktikforløb eller i et studiejob får du også bygget et større netværk. Og dit netværk kan være særdeles brugbart, når du jagter dit første job.
Hos Plusbog kan du finde ekstremt billige studiebøger. Opretter du dig som medlem, kan du spare hundredevis af kroner på dine studiebøger – og du får tilmed prisgaranti. Det bliver ikke billigere.
Du skal have et netværk og kompetencer med dig fra din studietid
Når du står som nyuddannet, skal du have rygsækken fyldt med masser af faglige, personlige og sociale kompetencer, som du ved, hvordan du kan bidrage med i et nyt job. Og det har du kun, hvis du har bevæget dig uden for din skoles vægge og opsøgt mere viden og erfaring, som sagt. Men du skal også have et netværk med dig, du kan trække på, og som kan hjælpe dig mod dit første job.
Lad os starte med dine kompetencer, og hvordan du bruger dem til at søge job. Det vil vise dig, hvorfor det er vigtigt, du får masser af kompetencer, mens du er studerende.
Når du skriver en jobansøgning eller udfylder dit CV, så bruger du mest dine faglige kompetencer. Og dem du bruger, er baseret på kravene i det jobopslag, du søger mod. Og dem du har er baseret på din erfaring. Ergo: Du har begrænset med faglige kompetencer at fremhæve, hvis du ikke har opbygget erfaring som studerende.
Din motivation er selvfølgelig også ekstremt vigtig. Men ligeledes er det vigtigt, at du har en forståelse for at begå dig på en arbejdsplads. Og det kan du kun have og dermed bruge i din jobsøgning, hvis du har været på en arbejdsplads før.
Din praktiske erfaring fra din tid som studerende vil altså gøre, at arbejdsgiveren er mere tryg ved, at du både kan bidrage og passe ind på den pågældende arbejdsplads. Og det er godt.
Men her kommer dit netværk også ind i billedet. Dit netværk kan nemlig sige god for dig. Hvis du kender nogen, der kender nogen i virksomheden, så kan de sige god for dine kompetencer. De kan selvfølgelig også hjælpe dig med en anbefaling eller som reference på dit CV.
Og så kan dit netværk prikke dig på skulderen, hvis et job dukker op, som ikke er opslået. Dette kan du så bruge til at søge uopfordret med og komme foran i køen den vej, da få andre kender til det.
Husk at melde dig ind i en A-kasse, mens du er studerende
Du kan gøre alt rigtigt som studerende, og alligevel så står du stadig uden job som nyuddannet. Det er der ingen skam i. Det er der så mange, der gør. Også selvom de har gjort alt rigtigt. Fælles for dem – og forhåbentlig dig – er bare, at det med al sandsynlighed går hurtigere med at lande et nyt job.
Men hvis du ikke har et job, så skal du som sagt på dagpenge. Og du kan kun komme på dagpenge, hvis du er medlem af en A-kasse. Alternativet er, at du skal en tur på kontanthjælp, og det er der ingen, der ønsker.
Så selvfølgelig skal du være medlem af en A-kasse. Det er en no-brainer. Men det er dog vigtigt, at du melder dig ind i god tid, mens du er studerende. Du skal faktisk være medlem af en A-kasse i mere end et år, før din uddannelse slutter. Ellers skal du stå over i en såkaldt karensperiode.
Herunder har jeg samlet en oversigt over en masse A-kasser, du kan melde dig ind i som studerende. Fælles for dem er, at de er gratis at melde sig ind i for studerende. Dermed er det ikke en yderligere økonomisk byrde for dig at være medlem.
Prisen der er angivet, er prisen efter din tid som studerende. Det er gratis som studerende.
Hos Plusbog kan du finde ekstremt billige studiebøger. Opretter du dig som medlem, kan du spare hundredevis af kroner på dine studiebøger – og du får tilmed prisgaranti. Det bliver ikke billigere.
Fandt du en A-kasse, du vil være medlem af? Hvis du ikke er helt overbevist endnu, kan du læse mere om et par af A-kasserne herunder:
Hvis du vil vide, hvor meget du kan regne med at få i dagpenge, når den tid kommer, har jeg skrevet en guide om det her. Her kan du få det fulde overblik og finde din dagpengesats.
Med til en A-kasse hører i mange tilfælde også en god fagforening. En fagforening er forskellig fra A-kassen. Her får du hjælp til at udvikle dine kompetencer igennem rådgivning og kurser. Men du får også juridisk hjælp, hvis du bliver behandlet dårligt. Også selvom du er studerende.
Her kan du blive klogere på fagforeninger for studerende, samt få hjælp til at vælge den rette fagforening.